Το Ηλιακό Σύστημα χοντρικά χωρίζεται σε τέσσερις περιοχές: σ' αυτή των Εσωτερικών ή Γήινων Πλανητών, με τέσσερις πλανήτες που έχουν στέρεα επιφάνεια και σύσταση παρόμοια με αυτή της Γης, στη Ζώνη των Αστεροειδών, που περιέχει μικρά σώματα, στους Εξωτερικούς Πλανήτες ή Γίγαντες Αερίων, με τέσσερις πλανήτες που αποτελούνται κυρίως από αέρια και είναι πολύ μεγαλύτεροι απ' τη Γη και στην εξωτερική περιοχή του Συστήματος, που περιλαμβάνει τον Πλούτωνα, τη Ζώνη του Kuiper και το Νέφος του Oort.
Ο Ερμής είναι ο πλησιέστερος στον Ήλιο πλανήτης και ο μικρότερος στο Ηλιακό Σύστημα. Επειδή η ατμόσφαιρα γύρω από τον Ερμή είναι αραιή, δεν υπάρχουν ούτε άνεμοι ούτε βροχές, δεν υπάρχει όμως ούτε προστασία από τη ζέστη ή από το κρύο.Οι μεσημεριανές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του ξεπερνούν τους 430 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα, οι μακρύτατες νύχτες του Ερμή είναι ιδιαίτερα παγερές και φτάνουν τους -180 βαθμούς Κελσίου.
Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος σε απόσταση από τον Ήλιο πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος και το πιο λαμπερό αντικείμενο στον ουρανό μετά από τον Ήλιο και τη Σελήνη.
Μετά τον τρίτο πλανήτη την Γη, βρίσκεται ο Άρης. Είναι ο τέταρτος «γήινος πλανήτης» και η επιφάνεια του συνδυάζει τους κρατήρες της Σελήνης και τα ηφαίστεια, τις κοιλάδες, τις ερήμους και τα πολικά παγοκαλύμματα της Γης. Φαίνεται ακόμη να έχει περιοδικά επαναλαμβανόμενες «εποχές». Διαθέτει το Όρος Όλυμπος, το ψηλότερο γνωστό όρος στο Ηλιακό μας Σύστημα και την Κοιλάδα Μαρινέρις, τη μεγαλύτερη κοιλάδα. Το ερυθρό χρώμα που παρουσιάζει οφείλεται στο τριοξείδιο του σιδήρου στην επιφάνειά του. Συνοδεύεται από δύο μικρούς δορυφόρους: τον Φόβο και τον Δείμο (= Τρόμο).
O Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος σε διαστάσεις και μάζα. Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πλανήτης ξεκινώντας από τον Ήλιο και ο πρώτος από τους γίγαντες αερίων.Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος.Χαρακτηριστικό της ατμόσφαιρας του Δία είναι η κόκκινη κηλίδα με διάμετρο τετραπλάσια του γήινου δίσκου, που είναι ένας μόνιμος αντικυκλώνας. Έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη 67 δορυφόρων διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω από τον Δία,από τους οποίους οι τέσσερις Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο.
Ο Ουρανός είναι ο έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο και ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος. Είναι ένας από τους τέσσερις γίγαντες αερίων, αλλά στη δομή μοιάζει περισσότερο με τον Ποσειδώνα, παρά με τους δύο προηγούμενους, επειδή αποτελείται κυρίως απο παγωμένα υλικά. Κατατάσσεται λοιπόν στους "γίγαντες πάγου". Ο Ουρανός έχει ένα πολύπλοκο σύστημα δακτυλίων και 27 γνωστούς δορυφόρους που παίρνουν τα ονόματά τους από ήρωες των θεατρικών έργων του Σαίξπηρ. Μερικοί από αυτούς είναι: Άριελ, Τιτάνια, Μιράντα κ.α.
Ο Ποσειδώνας έχει παρόμοια σύνθεση με τον Ουρανό και αποτελείται κυρίως από πάγο και βράχους.Ίχνη μεθανίου στις εξώτερες περιοχές του πλανήτη ευθύνονται εν μέρει για την μπλε εμφάνιση του πλανήτη.Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον Ήλιο, η εξωτερική ατμόσφαιρα του Ποσειδώνα είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη στο ηλιακό σύστημα, με τη θερμοκρασία στις κορυφές των συννέφων να πλησιάζουν τους -218 ° C. Έχει μια Μεγάλη Σκοτεινή Κηλίδα στην ατμόσφαιρά του και τους πιο γρήγορους ανέμους στο ηλιακό σύστημα. Διαθέτει πέντε δακτύλιους αρκετά λεπτούς και αμυδρούς και 13 γνωστούς δορυφόρους εκ των οποίων μεγαλύτερος είναι ο Τρίτωνας.
Ο Πλούτωνας είναι ένας πλανήτης νάνος του Ηλιακού Συστήματος. Βρίσκεται στα εξωτερικά τμήματα του Συστήματος και έτσι χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.Το ημερονύκτιό του έχει διάρκεια 6 ημέρες και 9 ώρες της Γης, αλλά οι μακρές ημέρες του φωτίζονται μόνο με λυκόφως.Δέχεται 1.000 φορές μικρότερη ποσότητα θερμότητας και φωτός από ότι δέχεται η Γη και έχει μία εξαιρετικά αραιή ατμόσφαιρα, με εμφάνιση πιθανώς σαν παγωμένη ομίχλη.
Πηγή: http://el.wikipedia.org
Πηγή: http://el.wikipedia.org
Εισαι λουλουδι ομορφο που μπηκες στη καρδια μου
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι μονο εσενα πεθυμω να ζεις τα ονειρα μου